• Hyppää ensisijaiseen valikkoon
  • Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin

Tampereen Vasemmisto

  • Etusivu
  • Kuntavaalit 2021
    • Lähde kuntavaaliehdokkaaksi!
  • Valtuustoryhmä
    • Muut luottamustehtävät
  • Järjestö
    • Säännöt
  • Yhteystiedot
  • Tule mukaan!

Säännöt

Vasemmistoliiton Tampereen kunnallisjärjestön säännöt

Hyväksytty yksimielisesti keväkokouksessa 21.3.2013

Nimi, kotipaikka ja toiminta-alue

1 § Yhdistyksen nimi on Vasemmistoliiton Tampereen kunnallisjärjestö ry. Jäljempänä näissä säännöissä sitä kutsutaan yhdistykseksi. Yhdistyksen kotipaikka on Tampereen kaupunki ja toiminta-alueena Tampereen kaupunki.

Tarkoitus

2 § Yhdistys toimii Vasemmistoliitto r.p:n sääntöjen mukaisena puolueen kunnallisjärjestönä. Yhdistys on myös puolueen Pirkanmaan Vasemisto-piirijärjestön jäsenjärjestö.

Yhdistyksen yleiset päämäärät ja toimintaperiaatteet on ilmaistu puolueohjelmassa ja puolueen säännöissä. Yhdistyksen tarkoituksena on lisäksi

– toimia jäsentensä yhdyssiteenä ja poliittisena vaikutuskanavana omassa kunnassa, puolueessa ja koko yhteiskunnan mitassa,

– herättää toiminta-alueellaan kansalaisten mielenkiintoa poliittisiin kysymyksiin ja puolueen periaatteisiin sekä toimintaan,

– ottaa kantaa kunnallispolitiikkaan sekä muihin yhteiskunnallisiin asioihin ja tehdä niihin liittyviä aloitteita oman kunnan tai maakunnan ja valtion päättäjille sekä viranomaisille, puolueen piirijärjestölle ja/tai puoluehallitukselle.

– osallistua toiminta-alueellaan puolueen kunnallis- ja muiden vaalikampanjoiden toteuttamiseen sekä edistää mahdollisuuksiensa mukaan muutoinkin puolueen tavoitteita ja toimintaa.

 Toiminnan laatu

3 § Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

– edistää ja tukee jäsenjärjestöjensä toimintaa ja huolehtii jäsenyhteyksien ylläpidosta,

– nimeää yhteistyössä puolueen valtuustoryhmän kanssa puolueen ehdokkaat kunnallisiin luottamustehtäviin (mm. valtuuston puheenjohtajat, kaupungin/kunnanhallituksen jäsenet, lautakuntien jäsenet, vaalitoimikuntien jäsenet),

– järjestää poliittisia kokouksia, keskustelu, kulttuuri- ja muita tapahtumia sekä illanviettoja, jotka ovat avoimia myös puolueeseen kuulumattomille kiinnostuneille henkilöille,

–  suorittaa puolueen ehdokasasettelun kunnallisvaaleissa ja järjestää niihin liittyvän vaalikampanjan sekä osallistuu myös muihin vaaleihin ja äänestyksiin,

– tiedottaa toiminnastaan ja kannanotoistaan lehdissä ja säihköisissä tiedotusvälineissä, julkaisee tarvittaessa lehtiä ja muuta tiedotusmateriaalia ja osallistuu puolueen tukemien lehtien ja muiden julkaisujen sekä kirjallisuuden levikki- ja myyntityöhön sekä harrastaa tarvittaessa myös sivistys- ja opintokerhotoimintaa,

– rakentaa yhteistyötä muiden samansuuntaisia tavoitteita ajavien järjestöjen ja liikkeiden kanssa.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi omistaa ja hallita kiinteistöjä, osakkeita, obligaatioita ja muita arvopapereita sekä ottaa vastaan testamentteja ja lahjoituksia. Yhdistys voi perustaa ja hallita säätiöitä sekä harjoittaa asianomaisella luvalla paikallista radio- ja TV-toimintaa, matkailu, majoitus- ja ravitsemusliikettä, bingo- ja kioskitoimintaa, kirjapaino-, kirjakauppa , elokuva- ja teatteri¬ toimintaa sekä toimeenpanna arpajaisia, myyjäisiä ja rahankeräyksiä.

Yhdistys on suomenkielinen.

Jäsenyys yhdistyksessä

4 § Yhdistyksen jäseneksi voi päästä toiminta-alueella Vasemmistoliiton perusjärjestönä toimiva rekisteröity yhdistys joka haluaa toimia yhdistyksen ja puolueen tavoitteiden hyväksi ja täyttää sääntöjen mukaiset jäsenvelvoitteensa.

Yhdistyksen jäsenet hyväksyy kunnallistoimikunta.

Yhdistyksen jäsen ei voi kuulua toiseen puolueeseen eikä sellaista järjestöä voida hyväksyä yhdistykseen ennen kuin järjestö on eronnut aikaisemmasta puolueestaan.

Yhdisys ei voi asettaa ehdokkaaksi kunnallis- tai muissa vaaleissa eikä kunnallisiin luottamustehtäviin henkilöitä, jotka kuuluvat johonkin muuhun puolueeseen.

Yhdistyksen jäsenellä on oikeus osallistua yhdistyksen päätöksentekoon sekä saada tietoa kunnallistoimikunnan päätöksistä ja muutoinkin yhdistyksen toiminnasta ja tilasta.

5 § Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti kunnallistoimikunnalle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.

6 § Mikäli yhdistyksen jäsen osallistuu yhdistystä tai puoluetta vahingoittavaan tai vastustavaan poliittiseen toimintaan tai muutoin olennaisella tavalla toimii puolueen peruslähtökohtia vastaan taikka petollisella menettelyllä yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vaikeuttaa yhdistyksen tai puolueen toimintaa, voidaan se erottaa yhdistyksestä. Tästä päättää kunnallistoimikunta varattuaan sitä ennen asianomaiselle jäsenelle tilaisuuden selityksen antamiseen.

Kurinpitovaatimusta koskevan vaatimuksen voi esittää kunnallistoimikunnalle myös puoluehallitus.

7 § Yhdistyksen jäsenjärjestö maksaa syyskokouksen vahvistaman jäsenmaksun.

Kunnallistoimikunta voi hakemuksesta vapauttaa jäsenen jäsenmaksun suorittamisesta määräajaksi, erityisestä syystä, kuten varattomuudesta.

Jäsenmaksusta tilapäisesti vapautetuilla jäsenillä on samat jäsenoikeudet kuin jäsenmaksunsa maksaneilla jäsenillä.

 Jos jäsen on jättänyt jäsenmaksunsa suorittamatta kahden (2) peräkkäisen kalenterivuoden ajalta eikä suorita jäsenmaksua myöskään seuraavassa rästikannossa, voi kunnallistoimikunta katsoa jäsenen eronneeksi.

 Toimielimet

 8 § Yhdistyksen toimielimiä ovat yhdistyksen kevätkokous, syyskokous, muu ylimääräinen kokous ja kunnallistoimikunnan kokous. Yhdistyksen kokous ja/tai kunnallistoimikunta voi lisäksi nimetä erilaisia jaostoja tai työryhmiä jotain määrättyä tehtävää varten.

 Päätökset yhdistyksen toimielinten kokouksissa tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

 Yhdistyksen kokoukseen voivat yhdistyksen jäseninä olevat rekisteröidyt yhdistykset lähettää yhden edustajan kutakin alkavaa kymmentä (10) jäsentään kohden, enintään kuitenkin kymmenen (10). Edustajilla tulee olla perusjärjestön antama valtakirja. Kullakin edustajalla on yhdistyksen kokouksessa yksi ääni.

 9 § Keväkokous, joka pidetään tammi-maaliskuussa, kutsutaan koolle vähintään kahta (2) viikkoa ennen kokousta jäsenille toimitetulla kirjallisella kutsulla tai ilmoituslehdeksi määrätyssä lehdessä julkaistulla sanomalehti-ilmoituksella, tai sähköpostilla.

 Sen jälkeen kun yhdistyksen puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja tai muu kunnallistoimikunnan edustaja on avannut vuosikokouksen, käsitellään kokouksessa ainakin seuraavat asiat:

 1) kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä osanottajien toteaminen,

 2) kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja kahden (2) pöytäkirjan tarkastajan valinta,

 3) työjärjestyksen hyväksyminen,

 4) kunnallistoimikunnan kertomus yhdistyksen toiminnasta päättyneeltä toimintakaudelta,

 5) tilikertomus ja tilintarkastajien lausunto sekä tilinpäätöksen vahvistaminen.

 6) vastuuvapauden myöntäminen kunnallistoimikunnalle ja muille vastuuvelvollisille,

 7) valtuustoryhmän kertomus toiminnastaan edelliseltä valtuustokaudelta,

 8) ajankohtainen poliittinen tilanne ja sen johdosta mahdollisesti annettavat kannanotot tai muutoin tehtävät päätökset,

 9) piirikokousedustajien valinta,

 10) mahdollinen ehdokkaiden asettaminen kunnallis- ja muita vaaleja tai puoluekokousedustajien valintaa varten,

 11) kunnallistoimikunnan ja jäsenten esittämät muut asiat.

 10 § Syyskokous, joka pidetään loka-marraskuussa, kutsutaan koolle kuten kevätkokouskin.

 Sen jälkeen kun yhdistyksen puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja tai muu kunnallistoimikunnan edustaja on avannut kevätkokouksen, käsitellään kokouksessa ainakin seuraavat asiat:

 1) kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä osanottajien toteaminen,

 2) kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja kahden (2) pöytäkirjan takastajan valinta,

 3) työjärjestyksen hyväksyminen,

 4) kunnallistoimikunnan ehdotus seuraavan vuoden toimintasuunnitelmaksi

 5) vahvistetaan perittävien jäsenmaksujen suuruus

 6) kunnallistoimikunnan ehdotus seuraavan vuoden talousarvioksi

7) kunnallistoimikuntaan valittavien jäsenten lukumäärä sääntöjen 12 §:n rajoissa ja yhdistyksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja muiden kunnallistoimikunnan jäsenten valinta seuraavaksi kalenterivuodeksi

 8) toiminnantarkastajan ja varatarkastajan valinta,

 9) ajankohtainen poliittinen tilanne ja sen johdosta mahdollisesti annettavat kannanotot tai muutoin tehtävät päätökset,

 10) piirikokousedustajien valinta, jos edustajia ei valittu kevätkokouksessa.

 11) mahdollinen ehdokkaiden asettaminen kunnallis- ja muita vaaleja tai puoluekokousedustajien valintaa varten,

 12) kokouskutsujen julkaiseminen,

 13) kunnallistoimikunnan ja jäsenten esittämät muut asiat.

11 § Ylimääräinen kokous, joka pidetään kunnallistoimikunnan kutsusta ja sen määräämänä aikana, kutsutaan koolle samoin kuin kevät- ja syyskokous vähintään viisi (5) päivää ennen kokousta.

 Kunnallistoimikunnan on kutsuttava koolle yhdistyksen ylimääräinen kokous, mikäli 1/3 yhdistyksen jäsenistä sitä kunnallistoimikunnalta kirjallisesti ilmoittamaansa tarkoitusta varten vaatii. Kokous on kutsuttava koolle yhden (1) viikon kuluessa vaatimuksen e sittämisestä.

 12 § Yhdistyksen hallituksena sen asioita hoitaa ja sitä edustaa vuosikokouksen vuodeksi kerrallaan valitsema kunnallistoimikunta, johon kuuluu puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, 5 – 10 muuta varsinaista jäsentä ja 2 – 5 varajäsentä.

 Kunnallistoimikunta on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet sen jäsenistä on saapuvilla.

 13 § Kunnallistoimikunnan tehtävänä on

 1) suunnitella ja johtaa yhdistyksen toimintaa,

 2) kutsua koolle ja valmistella yhdistyksen kokoukset,

3) panna täytäntöön yhdistyksen kokousten päätökset,

 4) hyväksyä yhdistyksen uudet jäsenet ja pitää jäsenluetteloa ajan tasalla,

 5) ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin,

 6) valita kunnallissihteeri ja sopia hänen työsuhteensa ehdoista sekä valita muut tarpeelliset toimihenkilöt, jaostot ja työryhmät,

 7) pitää yhteyttä valtuustoryhmään sekä puolueen piirijärjestöön,

 8) neuvotella ja päättää yhteistyössä valtuustoryhmän kanssa muiden puolueiden edustajien kanssa kaupungin merkittävimmistä päätöksistä ja henkilövalinnoista.

 Valtuustoryhmä

14 § Puolueen valtuustoryhmän muodostavat kunnallisvaaleissa Vasemmistoliitto r.p:n ehdokaslistoilta valitut puolueen jäsenenä olevat valtuutetut sekä ne valtuutetut, jotka valtuustoryhmä jäsenikseen hyväksyy.

 Valtuustoryhmällä on omaa toimintaansa ja päätöksentekoansa varten ohjesääntö, jonka kunnallistoimikunta vahvistaa.

 Valtuustoryhmän toimintakertomus edelliseltä valtuustokaudelta käsitellään yhdistyksen vuosikokouksessa.

 Nimenkirjoitus

 15 § Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, kunnallissihteeri tai taloudenhoitaja, kukin yksin.

Tilivuosi

 16 § Yhdistyksen tilivuosi on kalenterivuosi.

 Yleisiä määräyksiä

 17 § Sääntöjen muuttamiseen tarvitaan yhdistyksen kokouksessa vähintään kahden kolmasosan (2/3) enemmistö äänestyksessä annetuista äänistä ja siihen on saatava ennen yhdistysrekisteriin merkitsemistä puoluehallituksen suostumus.

 18 § Yhdistys ei voi erota puolueesta tai purkautua, jos kolme jäsentä sitä vastustaa.

 19 § Jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan, siirtyvät sen varat ja omaisuus Vasemmistoliitto r.p:lle.

 20 § Asioissa, joista näissä säännöissä ei ole määräyksiä, noudatetaan yhdistyslakia ja soveltuvin osin puolueen sääntöjä.

 

+ + + + +

 

Ensisijainen sivupalkki

vasemmisto

Sosiaalinen media

  • Facebook
  • Twitter

RSS Vasen Kaista

  • Tuomiopäivän kello on yhä 100 sekuntia vaille puolenyön 28.01.2021
  • Tampereen Vasemmisto julkisti 8 uutta kuntavaaliehdokasta 27.01.2021
  • Ruoveden vasemmisto: yhteistyö yli puoluerajojen toimii kuntalaisten hyväksi 27.01.2021
  • Tampereella harvinainen valtuustoilta: taloudessa ylijäämää, kaupunkiympäristössä huimaa kehitystä 26.01.2021
  • Lempäälän vasemmisto: yhteistyöllä parannetaan kuntalaisten palveluja 26.01.2021

© Copyright 2021 - www.vas.fi